SDH Mnichov

24.12.2014 00:17

Sdružení hasičů MNICHOVA

rok založení 1876

 

„Dobročinná je ohně moc,pokud ji člověk střeží.“

 

Toto uznali obyvatelé již velmi časně a vážili si ohně jako nutného elementu.

Přesto měl strašlivé následky,když už ho člověk ve své moci neměl.

Tak byl také Mnichov zasažen mnoha pustošícími požáry.Vzpomeňme si jen na mnoho vypálení díky invazím válek.Častěji podnítil velké požáry blesk a domy,dříve postavené ze dřeva a zakryté slámou a šindelemi,nerychlostí větru staly oběťmi rychle se šířících plamenů.

Tomu napomohlo,že v tuto dobu existovaly pouze nedostatečné hasící přístroje.

Voda byla nabírána těžkými dřevěnými nádržkami a tím se těžko mohlo zdolat ohnisko požáru a muselo se jen bezmocně přihlížet,jak se některé domy staly obětí plamenů.Okolo r.1500 byla zhotovena vědra z kůže nebo pevného ručníku (drilichu),kterými se dalo lépe hasit a již r.1775 zakoupili občané Mnichova hasící stříkačku za 300 stříbrných guldenů u firmy di Valle v Chebu.

Druhá o něco větší stříkačka byla r.1804 u stejné firmy zakoupena starostou Josefem Zeidlerem (dům č.4) a r.1814 nechal starosta Josef Dietl z č.20 všechny hasící přístroje vylepšit a zřídil dva zásobníky vody za účelem hašení.V radniční věži visel požární zvon,který se rozezněl při nebezpečí požáru.Toto zvonění bylo ale r.1870 starostou Christlem Wilhelmem odstraněno,protože tím byl dáván častější mylný alarm.

 

Z r.1843 je známo,že v domě č.59 u Josefa Häuplera vypukl oheň nepozorností ve stodole a během půl hodiny byly domy č.59,58,57 a pastýřův dům ve světlých plamenech.Hasičské jednotky sousedních obcí přijeli se svými hasícími přístroji na pomoc,ale i přes dvanáct nasazených hasících stříkaček se jen s velkou námahou mohlo zamezit,aby se oheň nerozprostřel na ostatní domy.Jmenované pozemky shořely do základů a všechno uvnitř nacházející se obilí,sláma,krmivo a skoro všechno zařízení domácností se stalo obětí plamenů.

 

r.1877 se občané Mnichova sešli a založili „Dobrovolnou hasičskou jednotku“.

Měli motto:“Bohu čest,ostatním ochranu“.

V následující době byla neustále vedena obranná cvičení,aby důvěřovali hasícím přístrojům ve vážném případě. V této době probíhalo hašení ještě tak,že hasiči udělali dlouhý řetěz od zdroje vody k ohnisku požáru a podávali si z ruky do ruky vodou naplněné ručníkové kbelíky ke stříkačce, která jí byla plněná.

Z pumpy stříkačky, kterou obsluhovalo osm můžu,stříkala voda nárazově silným proudem z hadice na ohnisko požáru.Ale ani tím se nedalo vyrovnat velkým ohňům.Proto se snažila nově založená“Hasičská jednotka“pořídit lepší stříkačku,která mohla sacím potrubím nabrat vodu přímo z vodního zdroje a mohla být také rychle přesunutá koňským spřežením.Toto byl již podstatný pokrok a velká pomoc v účinném boji proti ohni.Čas měl naučit,že se muselo „hasiče“ s jejich novinkami až příliš často využít.Jejich existence a neúnavné nasazení mohlo zamezit tomu,že některý oheň se nestál hned katastrofou.

 

Již 1887 šlo o uhašení hořícího pivovaru a domu č.118 a roku 1891 potkalo Mnichov pustošící ohnivé neštěstí,které mohlo mít pravděpodobně horší následky,nebýt statečnému nasazení hasičů a neposledně i vylepšené výstroji s hasícími přístroji.

Wilhém Christl o tom podává v dodatku ke kronice následující zprávu:

„ 20.října 1891 se rozezněl požární alarm mezi 4.a 5.odpoledne.Tím směrem jsem myslel,že hoří sám můj dům č. 18.Ale ještě na cestě domů mi jeden chlapec řekl, že hoří dál níž u Schirlovy hospody (?Schirlwirt?),č.103.Vyšlo najevo,že oheň vypukl ve stodole.Když jsem došel k místu požáru,stály dvě stodoly a jmenovaný dům ve velkých plamenech.Tím, že dům sám byl celkem vysoký,oheň doslova pršel na všechny strany.Protože tu dříve čtyři týdny panovala sucha,nemohlo se přes všechnu námahu ohni zabránit.Do osmi večer hořeli následující domy:č.2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 99, 100, 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108, 109, 110, 127, 128, 129, 130, 131, 133, dohromady 25 domů a hospodářských stavení. Po osmé hodině večer bylo již okolo dvaceti hasičských jednotek pospolu a ze spodního městského rybníka byla mnoha hadicemi dopravována voda k hornímu místu požáru.Takzvaná plavební nádrž byla právě úplně vypumpovaná.Příšernou noc následovalo ještě šedivější ráno. Lidé a zvířata běhali šíleně jeden přes druhého,246 lidí bez přístřeší potřebovalo rychle ubytování. Všem poskytli přístřeší v Mnichově.Druhou noc se zvedla větrná bouře, tak že byl dán opět alarm a hasiči z Raušenbachu (pozn.dnes Sítiny) a Grünu (pozn. Dnes Louka) museli být zavoláni na pomoc.Škody tohoto velkého požáru byli ze strany vyhořelých vyčísleny 140 621 guldeny, proti této sumě byl pojišťovací obnos 29 559 guldenů. Velké bylo tohle neštěstí, přesto drželi Mnichovští hlavu vzhůru tak, že po osmi týdnech mohl vrchní učitel Trinks vyučovat v úplně vyhořelé škole.“

Příčinou tohoto požáru byla nepozornost při pečení koblih na venkovskou pouť, při kterém horký olej stříkal na plech a ostrý plamen šlehal vysoko tak, že se vzňalo dřevěné nářadí a trámy.

Toto neštěstí nechalo další důkaz, jak důležité je zřízení hasičského spolku a mnoho občanů sem spěchalo, když šlo o pomoc a záchranu. Když se rozezněl požární signál „Feurio“,bylo vidět spěchat muže z Mnichova ze všech domů s ochranou helmou a obepnutým hasičským pásem k místu neštěstí,aby často s nasazením vlastního života bojovali proti vypuklému požáru.

Tím že práce „Dobrovolných hasičů“ spočívala celá ve službách ostatních, byly také jejich každoroční bály hasičů a letní zahradní oslavy ve velké zahradě hospůdky Ruppert velmi dobře navštěvované a přinášely spolku dobré peněžní příjmy.

Když pak mimoto městská obec věnovala větší obnos a také dala dotaci protipožárnímu zemskému svazu,mohl spolek začít a koupit si roku 1926 u firmy Rosenbauer v Linci na Dunaji pojízdnou motorovou

stříkačku a velký žebřík. Tím byla velká radost pro ochránce a požehnané pořízení k obraně občanů proti stálému nebezpečí ohně.

Brzy na to se vytáhlo,aby se konalo cvičení s pěknou novou stříkačkou. Pan Karl Hohler o tom vypráví ze svých vzpomínek :

„ Sedlák Pfeiffer dopravil se svými koňmi toto zázračné dílo motorovou stříkačku do mlýnu Fritzmühle,kde u velkého mostu bylo nasazeno cvičení.

Řidiči stříkačky byli Johann Hubl a Alfred Dietl.Franz Sabathiel (Peter Franz) musel držet hubici hadice.Když ale pomocí motorového pohonu stříkala voda z hadice velkým tlakem,brzy to silného Petera Franze samo porazilo.Výrobce jehel Gustl k tomu řekl: „Že Franzi, na tolik motorové síly si přece nebyl připraven.“

O rok později se slavilo 50.výročí založení spolku a s hrdostí byla odpoledne při braném představení předvedena nová motorová stříkačka.Župa miloval ochránce nad dobře fungující stříkačku a bezvadnou přehlídku.Poté Karl Hohler řekl tenkrát Josefu Utschigovi,který spolu s Hansem Metznerem,T.Dietrichem a Kilián Tanzerem patřil zakládajícím členům Mnichovských dobrovolných hasičů: „Kdyby jsme tuto hezkou stříkačku měli již dříve,tak by roku 1891 nedošlo k tomu,že velká část našeho města tolik shořela.“

Povzbuzeni dobrým střežením stříkačky při požárech u Fritzova mlýna,u Häringu(?) a v Grünu-Unterhammeru při úletu jiskry od vlaku,se pokoušelo v následujících letech pomocí výstav na slavnostech a zábavných večerech dostat peníze do kasy,aby se mohli provádět další vylepšení.Zakoupením ruční stříkačky bylo s to,koupit další přenosnou motorovou stříkačku a mechanický posuvný žebřík u jedné budějovické firmy.Mnichovský požární sbor tak byl se dvěmi tlakovými stříkačkami,dvěmi motorovými stříkačkami,jedním mechanickým posuvným žebříkem a jedním vozem pro posádku vybaven a mohl také velmi rychle spěchat na pomoc do sousedních obcí při nebezpečí požáru.Když 18.srpna 1937 odpoledne v půl třetí zazvučel požární signál,díky rychlému nasazení hasičů tak mohl být před plameny zachráněn dům č.11

(Wilhelm Totzauer),shořela pouze stodola.Ještě před příchodem sousedních obran z Raušenbachu,Grünu,Sangerbergu(dnes Prameny),Rojau(dnes Rájov), Pfaffengrünu(dnes Popovice) a Mariánských Lázní,bylo největší nebezpečí již zažehnáno.

Obraz „Mnichovských dobrovolných hasičů“ připomíná 60.výročí.Tento den,bylo 6.června 1937,začal slavnostním povzbuzujícím voláním.Brzy na to přišla také již hostující sdružení,každé bylo vyzvednutí jednoho hasiče v tmavomodré slavnostní uniformě spolu s dámou slavnostního výboru u vstupů osad.Na to se zavedli do pro ně přijatelné hospody,kde pak také po celý den měli své postavení.Pak zazněl paroží signál ke shromáždění všech jednotek,které se sjednoceně účastnily slavnostní bohoslužby.Po ukončení téhož se přesunulo k válečnému pomníku,kde k četným vzpomínkám všech padlých foukáno

„k motlitbě“.

Před slavnostním výborem a jeho čestnými členy se následně za zářivého slunečního svitu na tržišti uskutečnila udělení čestných medailí nejstarším ochráncům.

Jako stále žijící zakládající člen mohl být vyznamenán Johann Utschig,za své 60-ti leté členství.

Dále byli vyznamenáni:

pan Josef Hubl - za 50-ti leté členství

pan Engelbert Hohler

pan Engelbert Span - za 40-ti letou příslušnost u Dobrovolných hasičů

Nyní se všichni sešli v pro ně příslušných hostincích k bohatému obědu.Po jídle se konal slavnostní průvod městem a potom předvedla mnichovská obrana při přehlídce své umění a samozřejmě také své nové přenosné motorové stříkačky. Vše proběhlo v nejlepším pořádku a poté co „díky bohu“ nevzplál žádný oheň,

musela se o to více hasit žíznivá hrdla a sedělo se ještě dlouho pospolu ve veselém kruhu.

Na základě dobře osvědčené úpravě na hasících zařízeních a také díky stálým úkolům jedné obrany stále připravené k nasazení,doufalo se,že se v budoucnu vyrovnají větším požárům.

„Přece s mocí osudu není k upletení žádný věčný svazek“.

15.června 1942 postihla za Mnichovem již desetiletí nebývalá požární katastrofa.V noci z 15.na 16.června vypukl mezi domy č.90 a 91 velký oheň.

Byl zpozorován teprve,když už hořel starý příhradový dům č.90 v plápolajících plamenech.I přesto,že hasiči měli svou zbrojovnu bezprostředně vedle obou těchto domů a okamžitě na místě,nedalo se zabránit,aby v příhradovém domě nezahynul v ohnivém moři starý pan Sabathiel(Hal).Ke všemu neštěstí byl vedle těchto domů položený rybník právě zrovna vyprázdněný,aby byl odbahněn.Tak se mohl oheň v šíleném spěchu rozšířit.Voda se musela pumpovat z „Nového rybníku“ z dolní části oblasti a než byly připravené ostatní jednotky z okolních osad,hořelo již mnoho domů za horním rybníkem.Přesto se doufalo,že oheň dostanou pod kontrolu.Tu se náhle otočil vítr a oheň a déšť jisker byl zanesen opačným směrem.Obyvatelé,kteří byli plně zaměstnáni záchrannými pracemi společně s hasiči u postižených domů,si náhle všimli,že jeden díl jejich pozemků je také v plamenech neboje v nebezpečí.Panicky a šíleně běhali jeden přes druhého a každý se pokoušel zachránit,co k zachránění ještě bylo.Ti z hořících domů s úsilím a nutností zachránili domácí náčiní.Z hořící domů s úsilím a nutností zachráněné věci se měly složit od požáru vzdálené dolní části obce nejblíže před skladištěm Chodové Plané.Náhle se vítr znovu otočil a dolní část obce i s odloženými zachráněnými statky přišlo rovněž v nebezpečí.Teprve,když mariánskolázeňská letištní hasičská jednotka byla nasazena a přivezla naléhavě nutné dlouhé hadice,mohla se z mimo obec ležících rybníků (Häusl a Stadlerteich)  napumpovat voda a po velké námaze došlo k utlumení ohniska požáru.Škody tohoto ohnivého řádění byly strašlivé.

Mnoho lidí bez přístřeší našli přijetí částečně u příbuzných, částečně v jiných domech a každý pomáhal jak dobře uměl.

To byla poslední velká ohnivá katastrofa, kterou Mnichov zažil.

Mnichovští hasiči patřili k vrchnímu zemnímu kraji, který se skládal z:

Sangerberg (dnes Prameny), Lauterbach, Mnichov, Neudorf (Trstěnice), Raschenbach (Sítiny).

Župní předseda byl pan Andi Pöpperl, hostinský ze Sangebergu (Prameny).

 

 

Ještě známí starostové, kteří patřili k mnichovským „Dobrovolným hasičům“:

Josef Hubl

Anton Feitenhansl

Josef Bittner.

 

Po vpádu německých oddílů 1938 byli všechny jednotky nově organizovány a také nově uniformovány.

Podstatné informace o spolu a spolkovém životě „Dobrovolných hasičů“ Mnichova jsem obdržel před roky od mezitím zemřelého rodáka Josefa Wettengla, mistra krejčího v mnichovském domě č.66

Požární zbrojnice Rájova

Vybavení požárníků v Rájově po roce 1945 bylo zajímavé,ale také historické.Bohužel nezájem a špatná péče o požární techniku se nezachovalo z této techniky snad nic.Vybavení požární zbrojnice byla jeden kus hasičská  ruční stříkačka tažená koňmi,jeden kus parní stříkačka také tažená koňmi tato stříkačka byla v roce 1956 odvezena na krajské sídlo požárníků do Karlových Varů a poté údajně odvezená do státního muzea v Praze.Jeden kus motorová stříkačka zn.DKV tato byla po požáru poškozená tak že se musela zrušit,nahradila jí nová s podvozkem a plnou výbavou(hadice+čerpadlo) PPS „8“ a PPS „12“ zn. Stratílek.

V Rájově byla požární zbrojnice ve stodole u rybníka nad kovárnou  a ta také později cestovala po obci až byla přebudována na zděnou v roce 1957-1962 nová zbrojnice byla postavená v roce 1989.

 

Požární zbrojnice v MNICHOVĚ

Založení hasičského spolku v Mnichově má dlouhou tradici.Dle zápisu ve starší kronice obce Mnichov je rok založení v roce 1876. Po druhé světové válce a to v roce 1946 bylo vybavení hasičů v Mnichově jeden kus automobilu zn.Horch a požární čerpadlo,pojízdné čerpadlo na koňské bryčce nebylo funkční toto zařízení cestovalo po stodolách ve vsi tak dlouho až se ztratilo. Tak bylo dodáno nové čerpadlo s vybavením.Do kolny za obecním úřadem kde byl malý prostor a pro další rozšíření nevhodné a tak byla postupně vybudována zbrojnice ze stodoly naproti kulturnímu domu v Mnichově.Automobil zn.Horch byl v roce 1960 dán do sběru kovového šrotu protože byl nepojízdný (ztracené čerpadlo s bryčkou bylo údajně dáno také do sběru).Poté byl zajištěn starší automobil zn.Tatra 805 valník který byl přestavěn aby bylo možno uložit výstroj a výzbroj.To bylo v roce 1965.V roce 1967 se přestěhovala technika do opravené stodoly, postupem času a trápení se ze starou technikou byl Mnichovským požárníkům přidělen nový automobil sovětské výroby slavný ZIL 131,a starší automobil stejné výroby ZIL 130.A opět se požární zbrojnice upravovala v roce 1973 tehdy nový vůz ZIL 131 tak mohl zaparkovat do své garáže.Další přístavba garáže pro požární auta byla provedená v letech 1978-1979 o dvě garáže.Při rozšiřování garáží se muselo udělat topení kotel byl tehdy s hořákem na naftu a dalo se tam také topit uhlím.Z rozšířením budovy byla Mnichovským požárníkům přidělená AVIA 30,která se postupem času vyměnila za AVII 31 s výbavou.

Z úpravami ještě nebyl konec  kolaudace neproběhla k očekávání dobře totiž neproběhla v letech minulých vůbec.A tak se upravoval vjezd k hasičárně  postavila se věž na sušení hadic,po této rekonstrukci nám hasičárnu zlegalizovali to se táhlo až  roku 2001. Další technickou slávu už tehdy po několikaletém bytí či nebytí hasičů ne jen Mnichovských se nám pousmálo na lepší časy.To se psal rok 2002 a obecní úřad Mnichov nám zakoupil cisternový vůz zn.TATRA 148,ze šesti kubíky vody to byl tehdy nářez takové auto na vsi.Po dalších letech a to v roce 2005 jsme neboli nám byla darována za menší poplatek (darovací daň kolem 70 000 Kč. která se údajně neplatila ) funkční, ale stará KAROSA  LIAZ cas 24.Auto dobré,ale zas se muselo upravovat a to vrata poněvadž je o málo vyšší nežli vjezd do budovy.Opravy a úpravy dnes už hasičské zbrojnice nekončí a do budoucna PRÁCE JE POŘÁD DOST, JEN SI JÍ NAJÍT …

POŽÁRY

 

V roce 1946 před vánočními svátky vyhořela v Mnichově zemědělská usedlost čp.120 množstvím vody při požáru se pak z jara roku 1947 zřítily promáčené stropy do chléva a usedlosti v přízemi kde bylo ustájeno třináct kusů hovězího dobytka a dva koně dobytek z části uhynul a z části byl poražen.

 

V roce 1962 vypukl požár stodoly státního statku v čp. 143 s menším kravínem shořelo třicet vagonů sena u požáru zasahovalo pět požárních sboru (rekonstrukce provedená v roce 1963).

 

V roce 1971 zasáhl požární sbor Mnichov při požáru v obci Rájov kde hořela stodola s uskladněným senem a slámou.

 

V roce 1976 hasiči hasily stoh slámy kdy od jiskry z traktoru shořel celý stoh škoda činila třicet tisíc korun. V tomto roce ještě hořel kombajn který byl včas uhašen(závada elektroinstalace).

 

V roce 1968 byl vypracován projekt na přestavbu požární zbrojnice čp.58 stavební materiál bude použit z demolice domu čp. 63 který byl zbourán pro havarijní stav.

 

V roce 1969 požární zbrojnice v akci Z není ještě dokončená náklady k tomuto datu činí 14.817 Kčs požárnici se zúčastnily také na soutěžích v celém okrsku.

 

V roce 1970 počínaje lednem požární zbrojnice neslouží ke svému účelu.V měsíci dubnu je činnost požárního sboru ztížena nedostavěnou požární zbrojnicí a poruchovosti požárních vozů.

V roce 1971 se projednává akceschopnost požárního sboru která je hodnocená jako dobrá až na špatný stav požárních vozů.Dokončení přestavby stodoly na požární zbrojnici přestěhování výzbroje a výstroje je stanoveno požárním sborem na 26.6 1971.Ještě před otevřením požární zbrojnice se dokončilo oplocení pozemku kolem zbrojnice.Vybavení požární zbrojnice v roce 1971 s hodnotou díla 110 000Kčs je dobrá.Projednávalo se také vytápění požární zbrojnice,oprava nástěnky na návsi (Gurniok Milan,Babka Antonín).Provedení preventivních prohlídek (Gurniok Milan,Brtník Karel,Bělina Ladislav,Kačmáček Zdeněk).Pořádáním zábavy se vydělalo sedmset korun,ze sběru kovového šrotu se výdělek neuvádí.Na pořádání zábavy dne 11.12.1971 je pozvána kapela z Konopiště u Benešova (LESANKA) s vlastní dopravou.Na výroční členské schůzi se projednávala volba nového výboru předseda Suchan Václav,velitel Bělina Ladislav,prevence Gurniok Milan,Blecha Josef,pokladník Babka Antonín,strojník Kačmáček Zdeněk,Bartík Vladislav,referent Gurnioková Milada,jednatel Babková Dáša,členové Slavík Karel,Dvořák Jiří,Jasenčuk Václav,Brtník Karel,Businský Jaroslav,Bartík Antonín.Na okresní konferenci jeli Suchan V. Drábova J.Gurnioková M.Kačmáček Z.Bělina L. Z návrhu usnesení požárního sboru v Mnichově-dokončit preventivní prohlídky,-zúčastnit se soutěží  požárních družstev v příštím roce-navrhnout zasloužilé členy požárního sboru kteří pracují u sboru více jak dvacet let-provést pravidelné školení a výcvik členů.   S opravou Sítinské zbrojnice se teprve počítá.

V roce 1972 hned v lednových dnech bylo odepsáno staré a opotřebované zařízení požárního sboru. V dubnu tohoto roku na plenárním zasedání se jednalo o stavu a činností požárního sboru který je veden jako výjezdový (devítičlenné výjezdové družstvo) pro okrsky Mnichov,Rájov, Sítiny, Prameny a Zádub.Tohoto roku byla vyměněná požární stříkačka DKW ještě po německých obyvatelích za stroj československé výroby PS“8“.V požární zbrojnici se také udělalo ústřední topení s nákladem 15.000 Kčs.Opravovala se také vodní nádrž u „KREJČŮ“a úprava za požární zbrojnicí kolem studny a septiku. Ve zbrojnici je také klubovna kde se požárníci scházejí.Velitelem je s.Bělina Ladislav čp.19 a předsedou s.Suchan Václav čp.86 a to od roku 1966 strojníkem a řidičem je s.Kačmáček Zdeněk čp.46.Požární sbor  v Mnichově provádí pravidelné preventivní prohlídky v objektech čtvrté a pate skupiny.Do dubna tohoto roku provedeno 65 prohlídek.V zimním období se sbor školí a zúčastňuje se námětových cvičení v Mariánských Lázních a v okrese.Je třeba doplňovat výzbroj a výstroj,také se počítá  z účastí na soutěžích v obvodě.Také soutěž požárních družstev ve Valech 17 června ve složení Dvořák Jiří velitel Bartík Vlastimil strojník a soutěžící Pech František,Dvořáček Jiří,Dvořáček Bohumil,Gurniok Rudolf,Slavík Karel,Drabová Jana,Brtníková Milada a Kačmáček Zdeněk dopadla spokojeně.Na občerstvení ve Valech bylo určeno na třináctičlenné družstvo dvěstěpadesát korun československých. A to není vše v tomto roce požární sbor věnuje stokorun na Vietnam. Od čtvrtého srpna jsou zavedeny požární hlídky v Sítinách a Mnichově až do skončení žní.Požární sbor provedl celkem sedm zásahů jednou v Rájově,jednou na Louce,třikrát lesní požáry,dvakrát výpomoc v Mariánských Lázních.   V tomto roce se pořádaly čtyři taneční zábavy.

V roce 1973 hned na počátku roku a to 12.2 byla výroční schůze  na které se jednalo o změnách v obsazení výboru u dobrovolných požárníků se to stalo pomalu tradicí tak doufáme že ne!!, nový výbor ve složení Předseda Suchan Václav,velitel a tady je změna místo s.Běliny Ladislava byl zvolen s.Businský Miroslav ostatní zůstalo při starém.V Únoru jsme dostali diplom za Chebsko krásnější  poněvadž se

požárníci účastnili na brigádnických hodinách kterých bylo požehnaně a to 1010hodin v akci Z.Požárníci také pořádali zájezd na revue do Prahy dne 15.12 1973. Mnichovský požární sbor vybaven novým cisternovým požárním vozidlem zn. ZIL 131 o objemu 2.5 kubiku vody.Požární sbor Mnichov společně z obcí Sítiny má v tomto roce 36 členů z toho je 17 členů činných. Cvičení je společné stav v požární ochraně se značně zlepšil a to nejen vybudováním požární zbrojnice, ale i technikou kterou dostali od okresního národního výboru.A to novou PPS „12“. V tomto roce  byl požárníkům předán dvoukolový výsuvný žebřík 18 metrů vysoký. stará stříkačka je odvezená do obce Sítiny.V tomto roce podle zápisů v požární knize byli jenom dvě zábavy na kterých hrála LŠU TOUŽIM.

Píše se rok 1974 a ke konci ledna na výborové schůzi projednávali požárníci požárnický  ples konaný 15.2.1974 ve 20.00 hodin hraje opět LŠU Toužim ta stála i s dovozem 1500Kčs.Pozvánky 260Kčs a za lístek na tombolu se zaplatilo celé 2.koruny.(to je co?).Dne 16.2 1974 se pořádal dětský maškarní karneval na který požárníci přispěli 370Kčs.Ještě jsem přeskočil jednu událost a to předání věrnostních odznaků dne 10.2 1974 zasloužilým členům v Sítinách a Mnichově. Tito členové jmenovitě Suchan Václav,Dráb Jan,Bartík Antonín,Marek František,Blecha Stanislav,Vaněk Jan,Businský Bedřich a Brtník Karel.Také se školilo a to v rámci prevence,hasič III stupně.Ve třetím měsíci se dokončil komín v požární zbrojnici a pomáhalo se při výstavbě prodejny v Mnichově a zase jako v té době obvyklé v akci Z. Květen lásky čas a je tu totiž oslava prvního Máje a velkých oslav.A to se připravuje další zábava na červen,a při jednom sezení se odbyl i MDD který se bude konat za kulturním domem (požárníci přispěli 150 Kč).Ze zápisů výboru požárního sboru Mnichov se jednalo o rozšíření okrsku Mnichovských požárníků o obec Prameny jednání se protahovalo několik měsíců.Bylo provedeno školení prevence a represe ve dnech 18,19,20.10 1974 ve Velké Hleďseby za účasti s.Běliny,s.Businskýho,s.Dvořáka. Preventivní prohlídky proběhli bez velkých závad.A zase volba předseda Kačmáček Jan,velitel Businský Miroslav,prevence Gurniok Milan,jednatel Kub Ladislav.Ke konci roku se odevzdali obleky a převzali se do socialistické péče členů požárního sboru také se předala výzbroj ZIL 131 s.Dvořák Jiří,PS „8“ Bartík Vladislav,Bartík Antonín požární  zbrojnici v Sítinách,Kačmáček Zdeněk zbrojnici v Mnichově.

Na úseku požární ochrany v roce 1975 pokulhává Rájov připojený k Mnichovu 1.1.1975,má-li sbor pořádně fungovat musí se doplnit výzbroj také členové výboru dostali nové uniformy ve kterých se ukázali hned na požárnickém bále,též se konal dětský maškarní karneval v měsíci březnu.Byla také zhotovená hmotná odpovědnost pro členy požární ochrany,námětové cvičení které se konalo hodnotil velitel jako dobré.Opět cvičí soutěžní družstvo na soutěže konané v okrsku.V měsíci květnu se provádí prohlídky v zemědělských závodech před započetím zemědělských špičkových prací,sběr železného šrotu dopadl velmi dobře.A ještě svaz požární ochrany v tomto roce obdržel v soutěži o Chebsko krásnější stříbrnou medaili.Pořádali se zábavy jako například Josefovská,Václavská a Mikulášská.Z knihy zápisu v požární ochraně z tohoto roku je zapsáno toto,činnost požárního sboru jde hodnotit za tento rok kladně,nutno zvýšit aktivitu některých členů sboru a to nejen v Mnichově,ale také v profesionálním sboru v Mariánských Lázní.Někteří členové dostali nové bundokošile ke stejnokrojům. 14.11.1975 se požární družstvo zúčastnilo cvičení CO.Menší úpravy na a kolem požární zbrojnice jsou už skoro rutinním zvykem požárníků.

 Zahájení roku 1976 již tradičně začneme schůzí požárního sboru z 10.2.1976 na které se připravuje taneční zábava konaná dne 28.2.1976 v kulturním domě od 20 hodin,hned druhý den se navazuje na dětský maškarní karneval.Sál jen praská ve švech kapacita je 120 lidí ale zájem o bál je veliký a tak se přidávali židle až na 130 míst.To však nebylo na vyskakování protože se zjistilo že tyto akce jsou nevýdělečné a tak není budoucnost těchto zábav.Za plnění úkolů v politicko-výchovné činnosti je udělená stříbrná medaile II stupně svazu požární ochrany v Mnichově,která byla předána 15.4.1976.Provádí se preventivní prohlídky ve všech třech obcích,ale neošidili ani ty nejmenší pořádali MDD.V červnu po sběru železa pořádali požárníci pouťovou zábavu  z hojnou účastí občanů.V patem až sedmém měsíci je velké sucho v Sítinách vyschl rybník a tak požárníci museli čerpat vodu z potoka do rybníka poněvadž tam byla násadba pstruhů a kaprů,během tohoto roku se požárníci podíleli na úklidu zelených prostranství kde odpracovali neuvěřitelných 1.600 hodin.Účast na cvičení CO pro některé požárníky samozřejmostí to samé je ve vybírání na Vietnam zase po stokoruně.A jak to tu už dlouho nebylo opět změna ve výboru novým velitelem se stává Veszený František místo Businskýho Miroslava a jak to bývá nový velitel tak nové zvyky jako první bolest ,nástěnky pomalu žádné -propagace minimální skoro žádna hold nový velitel tak se musí makat.

Nový rok1977 začal slibně z novým velitelem to nemají lehké preventivní prohlídky proběhli jako první v okrese ze zápisů jsem se nedočetl nic o jarní zábavě prostě se nekonala ale zato se 16.4 a 23.4.1977 zúčastnili všichni a to v hojném počtu úklidu obce.Dne 23.4.1977 se uskutečnilo námětové cvičení v obci Sítiny na zemědělský objekt „u Matoušků“,a někteří členové ještě nezaplatily členské příspěvky.Pátého šestý  od 13 hodin do 18 hodin se konal MDD.18.6 se konalo námětové cvičení v Mariánských Lázních  zase jako ze škatulky aby to hlavně vydrželo.A je tu zábava konaná 25.6.1977 a každý člen věnuje deset korun na tombolu.V druhé polovině roku a to 20.8.se uskutečnil braný závod na oslavu výročí Slovenského Národního Povstání u spáleňáku  členové vytyčí trať ráno v 9 hodin.Také na 24.9.1977se naplánovala zábava.14.10.se konala výroční schůze sboru  na které byla volba nového výboru avšak výbor to přežil beze zmněny zůstalo vše při starém.

Rok 1978 se podle zápisů v požární knize odvíjel takto v únoru projednávali požárníci tradiční ples na který nedají dopustit i když je nevýdělečný  s.Dvořák požaduje opravit automobil prý špatně jezdí.4.3.1978 se požárníci zúčastnili námětového cvičení v Mariánských Lázních ze ZILEM 131.Požárníci si také dali za úkol zajistit dlouhodobého řidiče na vozidlo ZIL 131 aby se to pořád nestřídalo a znalosti vozidla byli maximální,proto dostali toto vozidlo ti nejlepší a zkušenější v řízení vozidel s.Gurniok Milan st. a Bělina Ladislav,mužstvo v té době ve složení velitel osádky s.Slavík Karel členové s.Brtník Karel,Bartík Antonín,Businský Jaroslav a Marek Ladislav.V tomto měsíci se požárníci podíleli na hasebních prácích v Mariánských Lázních a to na objektu „Tepelský dům“kde se zúčastnilo družstvo 1+8 se ZILEM 131.A pracuje se také na přístavbě zbrojnice a to o dvě garáže ke stávající zbrojnici sbor uvažuje o realizaci dostavby koncem roku jestli to je reálné či nikoliv to ukáže čas.Na májové oslavy se myjí silnice a okolní prostranství,na červen je plánován MDD jako vždy se sportovním programem konaným od 14 hodin do 17 hodin.Členové sboru se zavazují dokončit strop ve zbrojnici do konce srpna tohoto roku.Pořádá se také braný závod v Mnichově pořadateli jsou také členové sboru kteří jsou také členy PS-VB. V říjnu se členové sboru účastní sběru slámy u státních statků Prameny.Na výroční schůzi ze dne 8.12.1978 v Mnichově se jednalo o činnosti sboru,prevenci a socialistických závazků.Poděkování ze strany MNV v Mnichově za práci na výstavbě zbrojnice Mnichov jediná výtka ze strany MNV je na preventivní prohlídky konané v tomto roce.Velitel úseku Cheb hodnotil práci na výcviku a školení za rok 1978 jako dobrou.

Píše se rok 1979 a požárníci jednají o konání branného závodu konaného 24.2.1979 od 13 hodin do 15.30 hodin dále je to požárnický ples konán téhož dne a vstupné na ples činí celých patnáct korun.Konali se také preventivní prohlídky,přípravu soutěžního družstva má na starosti s.Veszený František, po stránce teoretické je připraví s.Kačmáček Zdeněk a také se uvolní na každého člena soutěžního družstva XXX korun.V tomto roce je v zápisu uvedeno také soutěž mladých požárníku kterou zajistí s.Bartík Vlastimil jiná jména zde nejsou uvedená.Konal se jako každý rok MDD,také se doplnila zbrojnice v Sítinách a to o 10 ks hadic „B“,6 hadic „C“ a 20 litrů benzínu.

15.12.1979 se konala také výroční schůze od 16 hodin které se také zúčastnil velitel požárního útvaru Cheb.Podle předsedy sboru jsou zprávy neúplné a nedají se hodnotit kladně jediné kladné stanovisko je že se podařilo dokončit zbrojnici do konce tohoto roku,na které se již tradičně členové sboru přičinili nespočetným odpracováním hodin v akci „Z“.

Rok 1980 nepřináší nijak pohodového ducha mezi požárníky.Předsedou je stále s.Kačmáček Zdeněk a velitelem Veszený František. Preventivní prohlídky se provádějí na úsecích Mnichova a jeho okolí také v oblasti obce Prameny.Požárníci nejen dbají aby oheň neškodil ale pomáhají protipožárními zabezpečovacími prácemi na úseku Mnichovského okrsku.Pořádají požárnický ples a dětský karneval konaný 1.3.1980 tohoto roku také hořelo a to v tento den 9.10.1980 ve čtyři hodiny ráno hořela v ústavu sociální péče drůbežárna požár likvidovali požárníci Mnichova a toto je vše co se dalo vypsat a vyčíst ze zdrojů aktivity pamětníku obce na tento rok a dalších let je tu  zmínka na rok 1981 to je ples konání neuvedeno, vstupné je 15 korun tombola za jednu korunu námětové cvičení dne 27.8.1981.Pak je tu rok 1982 to bohužel nepřináší vůbec žádné  zápisky a snad ani dokumentaci. V roce 1983 tu jsou zapsány poznatky z aktivit sboru ,branný závod tohoto roku,fond solidarity každý člen dá pět korun,konání MDD,mytí silnice 160 hodin myšleno jarní úklid obcí,preventivní prohlídky obcí Mnichov,Rájov,Sítiny,Prameny.V tomto roce uděluje OV ČSPO v Chebu za příkladnou a dlouholetou práci v požární ochraně medaili za 20 let jmenovaným členům,Suchan Václav,Dráb Jan,Gurniok Milan,Marek František,Bělina Ladislav,Vaněk Jan, za 30 let Businský Bedřich,Brtník Karel,Dvořák František,Bartík Antonín,Blecha Alex. Za příkladnou práci tito členové Veszený František,Gurniok Rudolf,Dvořák Jiří,Marek Vladislav,Bartík Vladislav také je tu smutná zpráva a to 200 Kčs na pohřeb člena organizace JANU DRÁBOVI.Také je tu požár v obci Prameny kterého se zúčastnili Bartůněk Jaroslav,Businský František,Businský Jaroslav,Vávra Milan,Ťopek Ladislav,Koruško Václav.V roce 1984 hned 4.1.1984 v 17,45 hodin se rozjeli požárníci k ústavu sociální péče kde hořela ložnice řádových sester oheň byl v podkrovních prostorech a likvidace nebyla snadná také se konala taneční zábava,dětský karneval,zájezd dětí na cirkus 10.6.1984 a jsou provedeny preventivní prohlídky v obcích.Za MNV v Mnichově je poděkováno požárníkům za činnost vyvíjenou v požární ochraně,ale i vytčeno malý zájem o mládež jako naše budoucnost která se také odrazí v pozdějších letech požární ochrany.Od konce roku 1984 až do poloviny roku 1988 se nenašla dostupná dokumentace která popisuje činnost požárního sboru v Mnichově a jeho okolí.  

 V polovině roku 1988 z knihy zápisů se konala tato činnost předání medailí těmto členům: věrnostní za 20 let s.Veszený František,Marek Vladislav,Kačmáček Zdeněk,Gurniok Rudolf,Gurniok Milan,Dvořák Jiří st,Bělina Ladislav,Suchan Václav.Za 30 let:Businský Jaroslav,Dvořák František,Brtník Karel.Za 40 let:Businský Bedřich,Bartík Antonín.V tomto roce se budovala požární zbrojnice v Rájově na které se odpracovalo nesčetně hodin v akci „Z“.V soutěži požární ochrany která se konala v Mnichově dne 8.9.1988 na místním fotbalovém hřišti.Na výroční schůzi ze dne 2.12.1988 se mimo jiné jednalo o dostavbě zbrojnice v Rájově.Z velitelské zprávy se na údržbě odpracovalo 460 hodin,námětové cvičení proběhlo čtyřikrát do roka.Pořádal se i dětský karneval,MDD,prováděli se preventivní prohlídky zaznamenáno celkem padesát sedm prohlídek objektů.Pochválení za činnost v požárním sboru jsou mládí aktivní požárníci:Gurniok Milan ml,Mucek Miroslav a Bělina Petr.Přijetí nového člena do jednotky Horní Otto přešel z Teplé.

A píše se rok 1989 na začátku roku se jako vždy konala již tradiční zábava a MDD,proběhli také soutěže požárního sportu také se pomalu pracovalo na požární zbrojnici v Rájově a jejím okolí. Ze zápisů v knize se požárníci aktivně podíleli na akcích upřesněné na schůzi požární jednotky.

Sametový rok 1990 kdy se hned v únoru sešel výbor který projednal dokončení požární zbrojnice v Rájově.Požárníci se podíleli na asistenci zabezpečování ploché dráhy v Mariánských Lázních.Proběhli technické prohlídky požární techniky,projednání členské základny je vyřešeno.Je schválena Václavská zábava která se koná v požární zbrojnici jen pro členy a to i s manželkami a to za sto korun bez manželky jen za padesát.Rušili se socialistické závazky a přidělovala se technika určitým členům hasičů.Poslední roky jsou příliš zmatené na to aby se lidé soudily za to že nepracovali jak se mělo nepsalo se co se mělo tak se to v budoucnu zlepší v to doufáme všichni už hasiči né požárníci.Protože vjetšina z nás je mladší generace až na některé hasiče pamětníky kteří nám jdou příkladem a vedením nás v hasiččině si v tomto roce nikdo nic nepamatuje.

Rok 1991 nepřinesl  velké zázraky proběhli preventivní prohlídky p.Businský František. Volba nového výboru ve složení předseda:Dvořák Jiří st.,velitel:Veszený František,strojník:Gurniok Milan ml.,preventista:Businský František,jednatel:Horní Otto,pokladník Babka Antonín,mtz:Mucek Miroslav.

Oprava komína na hasičské zbrojnici,soutěž požárních družstev na Medarda v Hamrníkách,hasiči se podíleli na úpravách zeleně v obci a okolí.

Soutěžní družstvo z leva:Časný Ruda,Dvořák Jiří,Dráb Jaroslav,

Veszený Franta,p.Suchan,Mucek Míra,Gurniok Ruda,Gurniok Miloš,Horváth Jan,Bělina Petr.Obsadili II.místo

V tomto roce 1992 je členská základna 35 členů,valná hromada se koná v hospodě „ U Dobráka“ dřívější union dne 18.1.1992.Projednávalo se vyhodnocení roku 1991,rozbor požárů v uplynulém roce,technických kontrol.Plán činnosti na tento rok je dokončení hasičárny Sítiny,údržba požárních nádrží v obcích,úklid prostoru ve stodole kulturního domu.Snížení stavu členské základny o osm členů základna činí 27 členů k 18.1.1992. Také se pronajala hasičárna v Rájově kde se prováděli klempířské práce pana Švandy z Mariánských Lázní.Proběhlo také školení starostu hasičů a preventistu. Jedno námětové cvičení dva požáry:stodola,brikety.Inventury proběhli bez závad.V usnesení valné hromady se projednalo snížení schůzí hasičů na minimum.

Začíná rok 1993 a již skoro tradičně valná hromada na které se jednalo o opravě kašny,nátěr plechové kolny,oprava požárních nádrží,pojištění hasičů při zásahu.V dubnu tohoto roku se stala výměna velitelů jednotky a to za p.Veszeného Františka byl jmenován p.Mucek Miroslav a to jednohlasně.Při příležitosti této události se upřesnilo vše o výjezdové jednotce obce.Začalo to zdravotními prohlídkami Jednotky Sboru Dobrovolných Hasičů.Také doplacení příspěvku za minulé období které se z neznámých příčin přestali platit prostě v porevolučním myšlení se tím nikdo nezabíval.Nové změny se konali pouze PHM které má na starosti p.Gurniok Milan,a ZIL 131 p.Horní Otto a Gurniok Milan ml.

V roce 1994 se po rozpadu různých institucí a to i statku v Mnichově se hasiči nemohli tolik věnovat hasiččině.Pro zachování rodin se museli rozprchnout po širokém okolí okresu a kraje za prací.To poznamenalo činnost hasičů v Mnichově nejsou žádné zápisky ani dokumentace.

K jednoduchosti hasičů se v roce 1995 zaznamenala změna průkazů hasičů za nové, povinné školení členů výjezdového družstva jednotky sboru dobrovolných hasičů,volba nového starosty hasičů odstoupil p.Dvořák Jiří st. A na jeho místo hasiči jmenovali p.Bělinu Ladislava.Utvořila se jednotka sboru dobrovolných hasičů velitel:Mucek Miroslav,velitelé družstev:Belina Petr,Horní Otto,Gurniok Milan,strojníci:Dvořák Jiří ml.,Vopravil Ladislav,Businský František.Požáru v tomto roce bylo dost a to čtyři požáry a dva technické zásahy.

Požár v Mnichově hořela stodola u Charvátů zleva:Dvořák Jiří st.Businský Franta,Mucek Míra,Gurniok Milan.

Rok 1996 začíná ve znamení legislativy a to znamená sjednat s každým členem dohodu o členství ve sboru,zřizovací listinu Sboru Dobrovolných Hasičů a dohodu o zásadách spolupráce.Prostě celý rok papírovaní a školení.

Z roku 1997 je zmínka o dvou výjezdech k požárů,školení preventistů při kontrolách oběktu,zdravotní prohlídky.Jedná smutná zpráva úmrtí člena sboru v p.Chovítka a to v mladém věku.

Rok 1998 začal valnou hromadou dne 9.1.1998 minutou ticha za p. Chovítka člena sboru.Projednávala se činnost za rok minuli.Výběr poplatků činí na rok padesát korun v těchto letech začínají vycházet na povrch nekalé činnosti p.Nejedlého kolem výběru příspěvku sboru.Začíná boj o udržení dobrovolných hasičů na celém území Čech Moravy a Slezska.Tohoto roku proběhla volba výboru takto:starosta:Bělina Ladislav,místostarosta: Vopravil Ladislav,velitel:Mucek Miroslav,jednatel:Horní Otto,hospodář:Babka Antonín.Zjištěné závady na zbrojnici odstranit do konce roku. Výroční valná hromada se konala dne 18.12.1998 v klubu kulturního domu. Hned na úvod se projednalo zanedbání prevence za uplynulé období,jedno taktické cvičení,ocenění a medaile:p.Mucek Miroslav,za příkladnou práci,10 let věrnostní.p.Gurniok Milan ml.:za příkladnou práci,10 let věrnostní,problémy byly opět za členské příspěvky.

Na konec tisíciletí a to roku 1999 se událo toto hodnocení minulého roku až na výjimky bylo kladné.Konal se hasický bál z bohatou tombolou,MDD,oprava a údržba zbrojnice příjímání  nových členů soutěžního družstva:Gurniok Michal,Kačmáček Jan,Kožuško Václav ml.Bartík Vlastimil ml.Mladí soutěžící se činily ve cvičení požárního sportu protože pravidla jsou tvrdé a tím i náročnější na rychlost.Volba nového výboru zůstalo při starém.Opět placení příspěvku zůstalo na mrtvém bodě.Proběhlo jedno námětové cvičení.Jedná se o založení požárního družstva v Rájově.Na okresní konferenci do Chebu jsou vybráni p.Bělina Ladislav,Bartík Vlastimil st.

Hasický bál roku 2000 se konal 18.3.2000 ve 20.00 hodin v kulturním domě v Mnichově s bohatou tombolou a hudbou z Teplé (nonet).Vstupné je 50 korun,tombola 5 korun,šatna také 5 korun zábava se podařila a tancovalo a zpívalo se až do rána.V ranních hodinách se po obci trousili zbytky společensky unavených tanečníku vracejících se domů.V tomto roce se po dlouhé námaze veliteli p.Muckovy podařilo přemluvit a po dlouhé odmlce opět začlenit do jednotky obce hasiče v Rájově a to p.Vintr Roman,Polák Roman,na prvopočátek hasebních prací v obci.Na školení preventistů po několikaleté odmlce byli posláni p.Businský František st.a p.Bartůněk Jaroslav.Velitelé a strojníci se účastní školení v Chebu u profesionálu.Proběhli technické prohlídky vozidel.MDD proběhl ve znamení karnevalu,hudbu zařídil p.Bělina Petr občerstvení p.Vopravil Ladislav děti měli venku táborák kde si opékali vuřty hasiči na MDD přispěli částkou 1000 korun.V Teplé se konala soutěž požárního sportu s výstavou staré hasické techniky.Na zahájení školního roku se 2.9.2000 uspořádala pro děti školního věku diskotéka v kulturním domě.Hasiči se dohodli že se bude konat také masopust některý pátek v Únoru po upřesnění,upřesňovalo se tak dlouho až se masopust nekonal vůbec.Do soutěžního družstva se přijali další členové:Koruško Tomáš,Tyml Jiří,Brtníková Milada,Mucková Martina,Krumlovská Radka,Nevrlá Lucie,Businská Lenka,Bělina Tomáš,Křenčilová Věra,nový soutěžící jsou přijati jednohlasně starosta Sboru Dobrovolných Hasičů zajistí průkazky.Ocenění za příkladnou práci  Horní Otto.Životního jubilea v hasičském sboru se  dočkali p.Marek Ladislav,p.Bartík Vlastislav st.50 LET věku,60 LET věku p.Bělina Ladislav.

Rok 2001se nesl podle tradic a zápisů ve znamení oslav a soutěží v celém kraji.Na začátku roku se jako již tradičně vybírají poplatky,vyhodnocení roku 2000,volba nového výboru:vše při starém, ocenění dlouholetých členů:Dvořák Jiří ml.,Horní Otto,Vopravil Ladislav pochvala. Mucek Miroslav,,Gurniok Milan ml.Bělina Petr za zásluhy.   Konala se také zábava v kulturním domě s bohatou tombolou.Začali také velké přípravy a úpravy sportovního areálu na slavnosti ke 125 výročí založení Sboru Dobrovolných Hasičů v Mnichově ve velkých přípravách se udělali sociálky na hřišti pořádal se MDD.Slavnosti se zahájili soutěží požárního sportu kde se ukázala Mnichovská soutěžní družstva jako výborná přímo ukázková.Slavnosti se protáhli až do druhého dne, prostě prodloužený víkend.soutěžilo se také ke 130. výročí založení Sboru Dobrovolných Hasičů v Teplé. Byla zde k vidění také starší hasická technika používaná před lety.

K této  příležitosti se pořádala soutěž požárního sportu a naše soutěžní družstva se opět ukázala jako prvotřídní pod vedením p,Dvořáka Jiřího ml.a p.Veszeného Františka.

Na této fotografii jsou z leva:Dvořák Jiří ml.Kudík Jiří,Mucková Martina,Gurniok Milan ml.Bartůněk Jaroslav,Krumlovská Radka,Kouřilová Žaneta,Drábová Jana,Mucek Miroslav,Šťáhlovská Monika,Bártíková Martina,Vopravil Ladislav,Brtníková Milada,AdamováLibuše,Businská Lenka.

Na této fotografii jsou zleva:Kločurek Lukáš,Kudík Jiří, Kačmáček Jan,Kožuško Václav,Veszený František, Businský František ml.Kožuško Tomáš, Bártík Vlasta,Tyml Jiří,Bělina Tomáš.

V tomto roce jsme byly na požáru v Kladrubech a také bylo šest technických zásahu jedna dobrá událost se stala a to obec po dlouhé době obecní plynofikace nechala připojit na plyn i hasičárnu.Také se začala budovat věž na sušení hadic.A jako každoročně uzavíráme roční práci Mikulášskou besídkou.

Roku 2002 se konala výroční valná hromada hasičů v Mnichově dne 18.01.2002 na které se projednávalo vyhodnocení minulého roku,ale k letošnímu roku jsme popřáli p.Babkovi Antonínu k jeho 75 letům věku.Přijetí nových členu do sboru by mohlo přinést velký užitek ku prospěchu hasičů,jsou to Vlastimil Formánek,Arnošt Pluháček.Konal se hasičský bál a to 16.3.2002 v kulturním domě od 20 hodin hrál nám tradičně NONET z Teplé.Vstupné je v té době pouhých 60 korun proto se v tomto roce zvýšili poplatky na člena sboru na 100 korun. Provádělo se školení na motorové pily od hasičů a také školení řidičů u JSDH.Také se hasiči radovali poněvadž nám obec zakoupila od vojáků z Plzeňského letiště cisternovou Tatru 148 CAS 32 pro kterou jel do Plzně sám velitel sboru p.Mucek Miroslav také po úpravách se dočkala i hasičárna kolaudace to znamenalo konec tahanicím ze stavebním úřadem.Soutěž která se konala ve znamení slávy obce i hasičů konaná dne 20.7.2002 po celé vsi.Dočkali jsme se obecního a hasičského praporu ke svěcení.Svěcení se začalo konat před radnicí poté se přestěhovali všichni do kostela kde nám ho pokřtil náš dlouholetý farář monsiňor ŠKACH.Sláva byla před radnicí u které se při vztyčení praporu hrála hymna po té se odebrali všichni na hřiště kde se soutěžilo v požárním sportu.Soutěž s názvem O putovní pohár starosty obce,pro soutěžící Mnichovských hasičů to dopadlo velmi dobře a to ženy skončili na prvním místě,muži obsadili také první místo a stará garda také jako první.Po ukončení soutěže se slavilo až do rána počasí nám přálo všem.Hasiči se podíleli také na pálení klestí v lese.Na konec roku nám zbyla jako tradičně Mikulášská nadílka .

Rok 2003 začal netradičně na začátku ledna jsme hasili školku v Pramenech po návratu a uložení techniky nám druhý den nějaký nenechavec vlezl do hasičárny a odcizil tu věci v hodnotě několika tisíc korun pro jiné věci nepotřebné,ale pro hasiče k nezaplacení.Následně jsme dva dny opravovali rozbité dveře a okna,to nám také odcizili klíče od avie. Od tohoto měsíce hasiči připravovali a natírali ZILA 131 protože slečna Brtníková Milada ml. Se v únoru a to 22.02.2003 vdávala za Jana Nádvorníka z Borové Lhoty.Oddávajícím byl po asi 45 letech starosta obce Mnichova KŘENČIL JIŘÍ  Mnichovští hasiči odvezli nevěstu k oltáři z vyzdobeným ZILEM.Po této události v březnu se konal hasičský bál  kde byla bohatá tombola a hrál NONET z Teplé.Hasičské bály se prý konají tradičně již od 60 tých let.Soutěží se družstva zúčastnila v tomto roce s velkou vervou hned na začátku v Útvině získali  Ženy a Muži třetí místa.V květnu postoupili na okresní soutěž a v červnu v Teplé získali ženy třetí místo a muži druhé.Na soutěži v Mnichově obsadili také přední místa.Tento rok ve znamení sucha se odrazil na povinnosti hasičů zalévat stromy a keře v obcích.Některé technické zásahy bylo nutno řešit požární technikou.Ropné likvidace taktéž.Bylo vyhlášeno námětové cvičení u obce Sítiny kde se lokalizoval hoříci balík Slámy po rychlé lokalizaci a následně likvidaci požáru byl starosta obce p.Křenčil spokojen za včasný výjezd a zásah jednotky sboru dobrovolných hasičů.V tomto roce se přihnuli dva noví členové a to p.ŠATRA MILAN,p.KOSINA PETR ml.Také nás bohužel opustil dlouholetý a mladý člen sboru VÁCLAV KOŽUŠKO ve věku 44 let.

V roce 2004 Byli přijatí noví členové sboru a to p.Dufek Tibor a Kubíčková Lenka.Volba nového výboru ve složení velitel:Mucek Miroslav,starosta Bělina Ladislav,pokladník Babka Antonín,jednatel Bartíková Martina,místostarosta Kosina Petr,MTZ Gurniok Milan.Tradiční bál se konal 20.03.2004 na sále v kulturním domě od 20.hodin hrála nám kapela z Teplé (Nonet).Vstupné činilo 70 korun a tombola dvacet korun za jednu obálku.tohoto roku dostali ocenění p.Bartík Vlastislav st.Businský František st.a Marek Ladislav.Sbor musel zajistit technika jednotky a tím se stal p.ŠATRA MILAN probíhalo školení členů jednotky a také lékařské prohlídky v Mariánských Lázních všech členů výjezdového družstva sboru.V tomto roce začalo haprovat místo velitelé jednotky p.Mucek Miroslav z nevyjasněných příčin se uvolnil na návrh svůj a ukončil dlouholetou zkušenost u  sboru odchodem uličníka tj. okamžitě bez vysvětlování to okolí,čest jeho práci.Také se konala soutěž požárního sportu v Mnichově a to 24.07.2004 na fotbalovém hřišti kde se po dlouhém dešti a trápení naše mužstva zařadili takto muži na třetím a ženy na pátém místě svádělo se to na déšť,ale soutěžilo se i za deště,v soutěži o tepelskou vrchovinu obsadili ženy třetí místo.Hasiči pořádali také MDD a Mikulášskou besídku.

Rok 2005 přinesl také změny, již jako tradičně je tu výroční schůze konaná 25.1.2005 kde se projednávala činnost jednotky za uplynulý rok, zásahy za uplynulý rok, volba nového výboru a bál na rok 2005. Tradičně je tu bál s velice bohatou tombolou od sponzorů a po dlouhých letech se nám změnila i hudba, místo Nonetu zde hrála živá hudba z Kraslic. K volbě výboru : Po dlouhých úvahách a výběru z řad jednotky byl jmenován  starostou obce p. Křenčilem do funkce velitele jednotky sboru dobrovolných hasičů p. Bělina Petr st.. Složení výboru : Starosta SDH  Bělina Ladislav, pokladník Babka Antonín, jednatel Bartíková Martina, místostarosta Kosina Petr. Při této příležitosti byli navrženi na ocenění za zásluhy tito členové : Bělina Ladislav, Bartík Vlastislav st., Businský Jaroslav, Marek Ladislav. Přijetí nových členů : Vopravilová Veronika, Domeová Monika, Chvítková Pavla, Navrátilová Petra, Kratochvíl Jan. Každoroční soutěž SDH se konala 23.7.2005, kdy se zúčastnilo 12 družstev z karlovarského kraje a velitelem soutěže byl Horní Otto, kde se družstvo žen z Mnichova umístilo na prvním místě a tak postoupily do krajského kola, které se konalo v Tachově a tam se umístily na pátém místě.Družstvo mužů se umístilo na třetím místě. V tomto roce má nemalé zásluhy na údržbě hasičárny a požární techniky OÚ Mnichov, který poskytuje SDH finanční základnu. V tomto roce byl k dispozici rozpočet o výši cca 300 000, kde je v této částce již zahrnut sponzorský dar ve výši 100 000 od firmy Mattoni a dále od IZS Karlovarského kraje a za zásahy u požárů mimo lokalitu JSDH Mnichov. V tomto roce měli hasiči ještě jednu radost. Nebo starost? Dostali ke dni 16.11.2005 po dlouhém slibování od kraje starší ale funkční požární automobil LIAZ CAS 24 od HZS Cheb. Také byl dobře pokřtěn, členům sboru bylo špatně ještě týden po velkých oslavách. Zásahy SDH v Mnichově byly : 20.1. v Poutnově, požár bytovky, bylo napácháno více škody jak užitku. Při jedné doutnající matraci se sjelo 7 sborů dobrovolných hasičů, záchranka a policie ČR,  která to odnesla poškozením automobilu. 1.5. Prameny, požár slámy. 13.5. námětové cvičení Klášter u Teplé. 20.7. Horní Kramolín, pád stromu. 29. a 30.7. větrná smršť. 8.8. Mnichov, únik ropných látek. 24.8. Mnichov, dopravní nehoda. 28.10. Mnichov, dopravní nehoda. 29.10. Námětové cvičení ÚSP  v Mnichově. 23.12. dopravní nehoda u Bohuslavy. Již jako tradičně nesměla chybět ani Mikulášská besídka. V tomto roce nás také opustil dlouholetý zakládající poválečný člen Gurniok Milan st. a to 14.6.2005 ve věku šedesátiosmi let.

Rok 2006 jsme přivítaly valnou hromadou a to dne 13. ledna. Přivítání členů a hostů se zhostil starosta SDH p. Bělina Ladislav. Projednávala se činnost za uplynulý rok, akce a činnost na rok 2006, diskuze, placení příspěvku o výši 100 Kč, sbor ze 46 členy je na předních místech v okrese, zábava která se bude konat 18.3. ve 20 hod. se vstupným 70 Kč a za doprovodu hudby z Kraslic, součástí zábavy bylo losování bohaté tomboly. Velitel SDH je Bělina Petr st., který řídil přípravné práce k oslavě 130 výročí založení sboru. Mezi tím se konal MDĎ. Na hřišti se kvůli předpokládané velké návštěvě hostů oslav 130. výročí založení sboru muselo postavit nové sociální zařízení. Při samotné oslavě 130. výročí byla výstava požární techniky, slavnostní průvod obcí, který se seřadil u hasičské zbrojnice a pokračoval kolem kulturního domu nahoru vsí po hlavní silnici kolem radnice, přes náměstí a „zlodějskou“ ulicí k místu konání oslav tj. Hřiště sokola Mnichov, v tomto pořadí: koňmi tažená ruční stříkačka s prapory, mažoretky, hudba, stará technika, po ní novější a kolonu uzavíraly nejnovější kousky moderní techniky. Po příchodu na hřiště bylo vystoupení mažoretek, a mohla začít požární soutěž družstev, kterou provázeli slovem komentátoři z rádia Egrenzis. Nechybělo ani již tradiční pódium na tanec, na kterém se vyřádily i „holky z ústavu SP“ , tancovalo se až do půlnoci, kde bylo zakončení velkolepým ohňostrojem. Připravenost byla na jedničku, proto starosta obce za přípravu poděkoval všem hasičům. Bylo předáno blahopřání s dárkovým košem Bartůňkovi Jaroslavovi k jeho 60. ti letům věku. Byly podány návrhy na ocenění : Bělina Ladislav, Bártík Vlastislav st., Businský Jaroslav, Marek Ladislav, Veszený František, Gurniok Rudolf, Kačmáček Zdeněk, Dvořák Jiří st., Dvořák Jiří ml., Horní Otto,Bartůněk Jaroslav a Businský František. Požáry a výjezdy : Leden – obytný dům Nová Ves (CAS 24 + Avia 1+8), Únor – probíhalo školení, Březen – povodně, čerpání sklepů, Duben – Soutěž Prvina „Velikonoční vejce“, Květen – námětové cvičení osobní automobil, Červen – STK vozového parku a MDĎ, Červenec – požár Rájov č.p. 39 brikety (CAS 24, CAS 32 + Mar. Lázně odsávač 1.8), Mnichov č.p. 318 dřevník (CAS 32, 1+2), námětové cvičení Klášter Teplá (CAS 24, 1+1), Srpen – požár Polonka (CAS 32, CAS 24, 1+9, kyvadlová doprava vody), Září – Prosinec : oprava zbrojnice, údržba vozidel, školení členů JSDH a na konec roku jako vždy Mikulášská besídka.

Rok 2007 se zahájil, již tradiční valnou hromadou dne 12. ledna od 19 hodin. Zahájení a přivítání členů a hostů, zhodnocení uplynulého roku a soutěží, ocenění, doplnění výboru a diskuze. Plán na rok 2007, hasický Bál 17.3. hraje hudba z Kraslic, vstupné je 70 Kč, bohatá tombola. Tomto roce byla změna ve výboru. Odvolal se p. Babka Antonín a na místo nového pokladníka byla zvolena Bělinová Anna. Přijmutí nových členů : Bělinová Anna, Dráb Jaroslav, Bělina Petr ml., Bártíková Klára, Coufalík Petr, Vopravil Ladislav ml., Vintrová Irena. Bylo odsouhlaseno že studenti nebudou platit příspěvky. Příprava soutěže O pohár starosty obce a zajištění oslav povýšení obce Mnichov na město. Hlavní rozhodčí Horní Otto, velitel soutěže Bělina Petr st., stánek Pluháček Arnošt. Soutěž proběhla velmi dobře, počasí nám přálo a letos soutěž nebyla jako v předchozích letech spojena s oslavami protože oslava byla posunuta na oslavu povýšení obce Mnichov na Město  jež se konala až dne 18. srpna. V průběhu oslav byla k vidění hasičská technika, k poslechu a tanci hrála známá skupina Dalibor. Požární hlídka byla tvořena vybranými členy JSDH konkrétně: velitel Horní Otto, strojník Dvořák Jiří ml., hasič Gurniok Leoš a hasič Šedivý Miroslav. Dohled byl zajišťován až do půlnočního ohňostroje. Výjezdy a požáry : Leden – větrná smršť Sítiny (CAS 24, 1+5), Bečov (CAS 24, 1+3), Prameny (CAS 24, Avia, 1+8), Prameny (CAS 24, 1+3), Únor – požár automobilu křižovatka na Louku (CAS 24, 1+5), Březen – cyklické školení, Duben – seník Rovná (CAS 24, 1+3), Květen – větrná smršť na sinici do Bečova (CAS 24, 1+3), námětové cvičení tunel Volovice (CAS 24, 1+2), Červen – oprava techniky, Červenec – požár statku v Hamrníkách (CAS 32, CAS 24, 1+6), Srpen – požár traktoru Prameny (CAS 24, 1+2), Září – větná smršť na Sokolov a na Bečov (CAS 24, 1+6), Říjen – Prosinec : Údržba techniky. Ke konci roku dostali vycházkové uniformy členové SDH s dosaženou funkcí Rozhodčí, konkrétně : Horní Otto, Horní Jakub, Gurniok Leoš, Dvořák Jiří ml., Dufek Tibor. Začala se také realizovat klubovna v podkroví hasičárny, na které se podílí : Horní Otto, Pluháček Arnošt, Gurniok Milan, Bělina Petr st.,Vopravil Ladislav st., Horní Jakub, Slavík Pavel, Bělina Tomáš, a budoucí členové Horní Lukáš a Bělina Petr ml. a abychom nezapomněli také se velkou měrou podílejí budoucí členky SDH. Byly podány návrhy na ocenění : Bělina Tomáš, Dvořák Jiří ml., Formánek Vlastimil, Gurniok Leoš, Horní Jakub, Slavík Pavel, Vintr Roman, Šatra Milan, Pluháček Arnošt, Gurniok Milan, Horní Otto, Mucek Miroslav a Veszený František. Jako každoročně jsme kulturní činnost v tomto roce ukončily mikulášskou besídkou.        

V roce 2008 jako každý rok je zahájen výroční valnou hromadou a tradiční hasičskou zábavou kde se každý rok sejde mnoho kamarádů ze sboru i jeho okolí a sál práska ve švech zdali je to kamarádství nebo to dělá bohatá tombola.Také to je dobrou hudbou která nám hraje do tance.

Jednotka SDH se školila již tradičně v Mariánských Lázních.Příprava vozidel na STK proběhla dobře až na drobné nedostatky které se dají přehlídnout.Sbor si zakoupil také pivní pípu na vlastní náklady.Stavění Máje a kácení proběhlo na hřišti v obci.Pořádali jsme také MDD 31.Května od14.00 na hřišti kde se prováděl útok v Požárním sportu náhodně vybranými dětmi těm se to moc zamlouvalo a opakovali by to pořád  dokola.Tento rok jsme se podíleli také na soutěži profesionálních hasičů v Mariánských Lázních jako rozhodčí v požárním sportu a to Gurniok Leoš,Dufek Tibor.K soutěžím je třeba dodat,že při soutěži v Teplé se mnichovské ženy postavili na první příčku.Dále jsme jako rozhodčí a to p.Horní Otto,Dvořák Jiří ml.,Dufek Tibor odsoudcovali také soutěže Požárního klání dorostu a dospělích v Krásné u Aše.Na soutěže jsme si pořídili také startovací kolt jelikož jsme pořád museli někoho prosit o zapůjčení.Jako velitel soutěže se osvědčil Bělina Petr st.,a hlavní rozhodčí p.Otto Horní.Družstva v požárním sportu se účastnila tento rok mnohá soutěží v kraji a umístila se na předních místech.V Červnu jsme se podíleli prodejem a pořádáním na pouti Petra a Pavla v Mnichově konaná poprvé na které mimo jiné vystupovali také skupina Maxim Turbulenc a kapela z Kraslic -veselice se protáhla až do rána .Na výborové schůzce za účasti p.Horního Otty,Běliny Ladislava,Běliny Petra st.Bělinové Hanky,Gurnioka Milana a Dvořáka Jiřího ml. se projednávalo první sezení se seniory konané 13.9.2008 a soutěže O Pohár Starosty Obce která se konala 19.7 2008. Tento rok se dokoupily nové slavnostní obleky pro Pluháčka Arnošta,Vopravila Ladislava a Gurnioka Milana. Letos jsme také přišli o centrálu za padesát tisíc korun kterou jsme zapůjčili Obci a té ji odcizili v místní márnici kde ji uskladnili.V roce 2008 vyjela jednotka k požárům a technickým zásahům v obci i mimo ní 24 krát.Na pomoc Obci se odpracovalo nesčetně hodin jak při opravách tak při pomoci občanům.Výbor SDH se scházel každý měsíc a projednával nedostatky a řešení v jednotce SDH pro kterou jsme dostali od Kraje dotace ve výší 96 tisíc korun za které se nakoupili zásahové obleky pro jednotku a také masky na DT Saturny.Zakoupila se nabíječka akumulátorů do hasičárny.V naší obci se 29.11 2008 konalo sezení Okresního Sdružení Hasičů  CHEB naše SDH poskytlo občerstvení pro zúčastněné starosty sborů a jejich hostů.A v tomto duchu sezení bych poděkoval některým aktivním členům sdružení a to p.Pluháčkovi Arnoštovi,Hornímu Ottovi,Gurniokovi Milanovi,Bělinovi Petrovi st.,Bělinové Anně,Gurniokové Aleně za pomoc pořádání sezení se seniory a Okresního Sdružení v Mnichově.V tomto období se podali návrhy na ocenění členů SDH Mnichov: ČÚ SDH-Dufek Tibor,Šedivý Miroslav,Kožuško Václav,Kosina Petr,Bělinová Anna,Bartíková Martina,Vintrová Irena,Adamová Libuše,Adamová Žaneta,Šťáhlovská Monika,Chovítková Pavla,Vopravilová Veronika.ČÚ OSH-Slavík Pavel,Vopravil Ladislav st.Pluháček Arnošt,Formánek Vlastimil,Bělina Tomáš.ČÚ KSH-Gurniok Milan,Bělina Petr st.Horní Otto,Dvořák Jiří st.Dvořák Jiří ml.Na návrh SDH je navržen Bělina Ladislav na TITUL ZASLOUŽILÍ HASIČ.A také jedna smutná zpráva kdy naše řady opustil dlouholetý člen SDH Mnichov Jaroslav Bartůněk .Na konci roku se konala Mikulášská nadílka a letos jsme se podílely na silvestrovské veselici to je zdárné ukončení tohoto roku.              

Maxim Turbulenc a stojící z leva p.Šediví Miroslav,Gurniok Leoš,Vopravil Ladislav,Pluháček Arnošt,Formánek Vlastimil,Horní Jakub,Businský František,Horní Věra,Horní Lukáš,Maxík,Bělina Petr st.,Maxík,Maxík,Gurniok Milan sedící z leva p.Horní Otto,Bartíková Klára,Slezáková Andrea,Šťáhlovská Monika,Lopatová Kateřina,Irena Vintrová,Adamová Libuše,Chovítková Pavla,Slavík Pavel,Dvořák Jiří ml.,a malí Jakub Lébl.

Na této fotografii jsou z leva do prava stojící p.Veszený František,Businský Jaroslav,Charvát Evžen,Brtník Karel,Dvořák Jiří st.,Gurniok Milan,Horní Otto,sedící zleva p.Bělina Ladislav,Bělina Petr st.,starosta obce p.Křenčil Jiří a Pluháček Arnošt který je zároveň oslavenec a to 50 let věku.

Píše se rok 2009 a hned v úvodu na Nový rok po půl noci jednotka vyjela k požáru garáže do Teplé tak to nám začal ten rok velice dobře,ale o požárech později.Již tradičně je velká příprava na výroční hromadu která se konala 17.1.2009 v klubovně Kulturního domu.Jako každý rok proběhlo ocenění jednotlivých hasičů dle projednaného seznamu na výborové schůzi.Tento rok máme dva jubilanty a to Pluháček Arnošt 50 let věku a Marek Ladislav 60 let věku.Také nás pozvali na ples hasiči z Teplé jelikož měli vnitřní nesnáze ve sboru tak na nás bohužel nezbil žádný lístek na jejich ples.Naší hasiči z jednotky i velitelé mají školení členů výjezdové jednotky v Chebu.Soutěžní družstvo chtělo vylepšit soutěžní mašinu,ale za šedesát tisíc korun se na nás nedostalo finančních prostředku.

Letos se domluvila zábava na sobotu 21.3.2009 od 20.00 hodin v kulturáku hrát bude kapela z Kraslic.Tombola je za 25 korun a vstupné za 80 korun.Plakáty má na starost p.Horní Otto a rozvoz p.Dvořák Jiří.

V Březnu proběhlo sezení z poslancem Radou v hasičské zbrojnici Drmoul. V tomto měsíci se v Chebu rozběhl kurz na hasiče III,kterého se zúčastnili hasiči :Horní Otto,Bělina Ladislav,Bělina Petr st.,Gurniok Milan,Dvořák Jiří ml.,Formánek Vlastimil a Pluháček Arnošt.Hasiče II získal Bělina Tomáš.Ze sdružení na vlastní žádost odešli p.Mucek Miroslav,Kudík Jiří.V Květnu se konalo posezení se seniory opět v hasičárně.Uskutečnil se prodej AVIE kterou si odvezli dobrovolní hasiči z Klipce ve východních Čechách za částku 42 tisíc korun.Letos našim ženám na soutěže bylo zapůjčeno dodávkové auto od firmy SKA-GUP z Mariánských Lázní na celou soutěžní sezonu.Jsou schváleny dotace od kraje ve výši 161 900 korun.

Blahopřát k jubileu panu Arnoštovi Pluháčkovi k jeho padesátinám a panu Vladislavu Markovi k jeho šedesátinám byli blahopřát p.Horní Otto,Bělina Petr st.,Bělina Tomáš.Letos na soutěž o pohár starosty Obce nám počasí nepřálo celý den pršelo ale naše soutěžící družstva to neodradilo a převálcovali soupeře v kategorii žen i mužů,tak se nám vrátily putovní poháry zpět po osmi letech.Po dlouhé debatě se na nás usmálo štěstí v podobě vraku Felície od policie ČR Praha.Po mnoha hodinách práce se nám podařilo zprovoznit a nalakovat Felícii na hasičské barvy(je jako nová).Účast na výročí 135 let založení SDH Chodov jsme jeli našim ZILEM 131 za cestu jsme projeli 80 litrů benzínu což je běžná spotřeba.Ke konci roku se podali návrhy na ocenění členů sdružení a to Gurniok Milan,Bělina Petr st.,-odznak sv.Floriana. Slavík Pavel,Vopravil Ladislav-Za Příkladnou Práci. Veszený František ČÚ KSH, Bělina Tomáš za věrnost 10 let.Na závěr roku se jako již tradičně uskutečnila Mikulášská nadílka na kterou jsme přispěli částkou 500 Kč.Poslední den v roce jsme se sešli na Silvestrovské veselici.                                                       

V roce 2010 jsme měli na pilno protože tento rok je pro hasiče rokem volebním takže se volí od sboru až po sdružení svazu hasičů Čech Moravy a Slezska.A jak je již tradicí ve sdružení tak šestnáctého Ledna se konala u nás Výroční Valná Hromada kde se projednával minulí rok a také se volilo do výboru našeho sdružení a to ve složení členové-Krumlovský Roman,Horní Jakub,Gurniok Milan,Dvořák Jiří ml.Pokladník- Bělinová Anna,jednatel-Šťáhlovská Monika,velitel-Bělina Petr st,místostarosta-Bělina Ladislav který letos oslavil 70 tiny,starosta-Horní Otto.Proběhlo ocenění naších členů podle seznamu z konce minulého roku.Dále se konalo školení jednotky v Chebu kde prodělali školení strojník Kožuško Václav a velitel družstva Horní Jakub a jsou zařazení na funkce do jednotky.Jíž tradiční bál hasičů se konal 13.3.2010 a hrála na něm hudební duo PRALESANKA.Akce se nám vydařila protože se zaplnil sál jako vždy.jednotce se po domluvě z Obcí instalovalo nové svolávací zařízení pro výjezdovou jednotku za kterou Obec bude platit 252 Kč měsíčně.V tuto dobu jsme založili nový účet v poštovní bance na sdružení.Máme také dva jubilanty p.Bělinu Ladislava 70 let a Bartíka Vlastislava 60 let sdružení jim blahopřálo v den narozenin.Také musíme pochválit našeho člena jednotky za účast na Sokolovském PERMONÍKU kde se utkal v těžkých disciplínách mezi borci z Čech a Moravy a také několik cizinců ze 33 závodníků se probojoval na konečné 11 pořadí.Hasič-Permoník Leoš Gurniok.

Letos jsme poslali na den proti rakovině tisíc korun.Zakoupil se přívěsný vozík za hasičskou Felícií kterou jsme si museli do té doby půjčovat od Obce a ta se musela pořád opravovat protože jsme si jí nepůjčovali sami.Posezení se seniory se už potřetí vydařilo je si pořád o čem povídat co si ti starší vzpomenou a nám to poslouchání jde.V červnu jsme se podíleli na Pouti kterou pořádá Obec s premonstráty

z Kláštera.Soutěž O Pohár starosty Obce se nám docela povedl a ta třetí místa jsou také dobrá.Protože je to snad,co si pamatuji tak nám pořád prší,ale soutěžní duch nás ještě neopustil.Jednotka požádala o dotace z Kraje za které se koupili na TATRU pneumatiky na všechny kola.Také jedna událost hasičů a to,že se nám oženil náš člen a strojník Václav Kožuško a tak mu blahopřeji za celí sdružení ať jím to trvá věčně.A to není vše protože už máme novou členku do sdružení.Protože je to rok volební tak se volilo i do Obecního zastupitelstva a za hasiče je v zastoupení i několik členů sdružení.Z praporem Hasičů neseném:Gurniokem Milanem,Jakubem Horním a Gurniokem Leošem se naše delegace podílela na setkání ke 140 výročí založení Hasičů v Teplé kde se pochodovalo přes celé město.     Taky se pracovalo na opravě Tatry kterou jsme rozebrali do šroubku a potom ji zase poskládali jinak nám neprošla technickou kontrolou,ale po několika desítkách usilovné práci vybraných jednotlivců se zase můžeme pochlubit akceschopnou technikou u jednotky.Také nebít určitých jedinců u jednotky tak se musí podrbat na hlavě i Obec pod vedením starosty p.Křenčila.

Zde na této fotografií pracuje velitel jednotky p.Petr Bělina st.a strojník jednotky p.Arnošt Pluháček na Tatře 148.

Na návrh starosty sdružení p. Horním se po domluvě se starostou obce p.Křenčilem ocenili jednotlivci ze sdružení.Také se podali návrhy na ocenění členů sdružení na okresní a krajský svaz hasičů které se bude předávat na VVH na začátku příštího roku.Konec roku se blížil a jako již roky před tím taky letos se pořádala Mikulášská nadílka na které nechyběli čerti z andělem a Mikulášem.Tak to je za rok vše,a málem jsem zapomněl na Silvestrovskou zábavu na které se sedělo až do nového roku pořadatelé jsou opět hasiči protože je určil starosta Obce na večerní schůzi Obecního Úřadu kterou měli na Silvestra.

Píše se rok 2011 a je to už tradice začínat VVH hasičů z naší obce a tak je to ocenění starosty       

 obce  ČÚ obce a peněžní odměna-Jiří Dvořák ml,Ladislav Bělina,Petr Bělina st.Tomáš Bělina,Milan Gurniok,Leoš Gurniok,Arnošt Pluháček,Otto Horní,Václav Koruško,Ladislav Vopravil.

 ČÚ SDH-Klára Bartíková,Petr Bělina.ČÚ OSH –Václav Kožuško,Monika Šťáhlovská.Za věrnost 40 let Vlastislav Bartík,Ladislav Marek.Za 10 let-Vlastislav Bartík ml.Businský František ml.Žaneta Adamová,

 Libuše Adamová,Lenka Businská,Václav Kožuško,Monika Šťáhlovská,

 Martina Bartíková.Med.Sv.Floriána_Kačmáček Zdenek,Businský Jaroslav,

 Bartík Vlastislav,Gurniok Rudolf,Veszený František,Dvořák Jiří,DvořákJiří ml,Marek Ladislav,          Otto Horní.Za mimořádné zásluhy-Bělina Ladislav.

 Poděkování za SDH Mnichov-Karlovi Brtníkovi k jeho letošním 90 tým

Narozeninám a 66 let ve sdružení v Mnichově.

Také se po celou zimu pracovalo na realizaci dokončení klubovny.Která se po čtyřech letech dala do provozu a užívání Mnichovským hasičům.Ti pracovali nesčetně hodin a práce se vydařila ku prospěchu všech

 

Únor je pro hasiče symbolem zkoušek a školení.Další měsíc se odehrává přípravami na hasičský bál,kde se podíleli na přípravě z větší části naše ženy.Bál se povedl a šlo se domů až ráno.

Také u nás hořelo a to směr Prameny hned za obci po levé straně je skládka slámy a ta začala hořet i když se to uhasilo tak to kouřilo ještě tři dny tak se v obci nedalo dobře dýchat.

 

V dubnu se prováděla příprava na hasičskou slavnost která se bude konat v červenci tohoto roku kdy náš sbor oslaví 135 let od založení v roce 1876.Také se konala tajná příprava oslavy starosty hasičů v Mnichově p.Otto Horního k jeho 50 létům věku,že oslava byla překvapením to nemusím psát.

 

Na konci dubna se stavěla májka u které se sešlo kromě hasičů i pár lidí z obce tradice se pomalu vytrácejí z podvědomí mladých lidí kteří na to nemají moc času.

 

Květen je ve znamení lásky.Pro naší jednotku je to stále pracovní shon protože se musí stále pracovat na hasičárně a technice která se musí udržovat v pohotovosti.Každoročně se připravuje na technickou prohlídku a je to čím dál náročnější protože technika stárne.Úklid kolem zbrojnice.Rozhodčí z našeho sdružení se podíleli na soutěži profesionálních hasičů v Karlových Varech a jsou to Dufek Tibor,Gurniok Leoš,Dvořák Jiří,Monika Šťáhlovská.Také se konalo sezení se seniory a to se jich sešlo požehnaně.