CAS K 25 Liaz

02.01.2015 14:10

Dne 16.11.2005 po dlouhém slibování od kraje se SDH Mnichov rozrostl o jednoho člena, a to o starší ale funkční požární automobil LIAZ CAS 24, který do té doby sloužil na stanici HZS Cheb.

foto: předání vozidla do užívání SDH Mnichov.

 

Toto vozidlo nebylo ve zcela optimální kondici. Byly na něm podepsány odsloužené roky u kolegů profíků v Chebu, a tak se v průbehu let muselo opravovat. Jedna taková oprava byla v létě roku 2010. V tu dobu se dělaly například brzdy a další věci.

foto: výměna brzdových bubnů a destiček.

Po 9 letech drobnějších i větších oprav již nadále nešlo s tímto automobilem fungovat na takové úrovni, aby bylo schopné výjezdu a tudíž  jsme se pustili do celkové opravy.

foto: začátek opravy

Z automobilu jsme odstranili vše, co bylo jakkoli požkozené, ať už korozí či mechanickým způsobem. Všechny tyto díly a součásti jsme nahradili novými. Nádrž na vodu byla z podvozku sundána a také na ní byla provedena řádná údržba. Byl to ale běh na dlouhou trať. Odpracované hodiny přibývali, ale spousta jich bylo ještě před námi.

foto: průbeh opravy

Mnoho hodin broušení, řezání, svařování a čištění než jsme došli do stavu, kdy byl automobil připraven, aby dostal nový kabát. Pak už to utíkalo celkem rychle, protože jsme všichni věděli, že se blížíme konci. A když ze stříkací pistole vylétly poslední částěčky laku, bylo dílo zdárně u konce. I když u konce, no ještě nám chybělo celé auto znovu nastrojit a připravit k výjezdu, to znamená že ještě dobrá 1/3 práce byla před námi.

foto: auto v plné parádě a připraveno na svůj premiérový výjezd v novém kabátu.

Po nastrojení a nalepení nezbytného označení a samozřejmě přidělání nových zábleskových majáků a dalších věcí bylo auto nahlášeno znovu jako výjezdové a nyní se toto auto schovává za vraty naší požární zbrojnice a vyčkává okamžiku, kdy je třeba, aby ukázalo k čemu bylo vytvořeno a následně opraveno.